Ahaa Teatterin tiedote syksy 2021Ahaa Teatterissa pieni näytelmä suurista tunteista

Jo 50 vuoden ajan Ahaa Teatteri on tarjonnut elämyksiä lapsille, nuorille ja perheille ympäri Suomen. Tunnetaidot ovat tärkeä osa lapsen ja nuoren kehitystä. Lapsi ja nuori tarvitsee tunnetaitojen oppimiseen turvallista ja hyvää vuorovaikutusta. Teatteri on turvallinen paikka nähdä, kokea ja tuntea. Juhlavuotemme näytelmässä TIVOLI tunteiden kirjo on vahvasti esillä.

TIVOLIn on käsikirjoittanut ja ohjannut Kimmo Virtanen, uuden ja tuoreen musiikin Ahaa Teatterin versioon on säveltänyt Lauri Schreck. Ensi-ilta nähdään Tampereella 8.9.-21. Näytelmä ei ole teatterin kiertueohjelmistossa.

”Tunne on vähän kun ilmapallo, mitä enemmän sen antaa paisua, sitä holtittomammin se lentelee, kun siitä päästää paineet ulos ja jos antaa paisua liikaa, se saattaa räjähtää.”

Sofialle tunteet ovat vielä tuntemattomia, hurjasti ryöpsähteleviä ja elämää vahvasti hallitsevia outoja juttuja. Sofian äiti on kontrollifriikki, jonka mukaan kylmässä maailmassa pärjää vain tunteensa hillitsemällä. Isä peittää tunteensa ruokaan.

Sofian on vaikea elää vanhempiensa tavoin, joten hän pyytää Tivolin taikuria apuun. Alkaa matka, jonka aikana Sofia tutustuu omiin tunteisiinsa oppaanaan rakkain unilelunsa ja suuri tunneasiantuntija, tamperelainen pehmohirvi Möttönen.

Tivoli muistuttaa meitä jokaista, että lasten täytyy saada tuntea ja opetella tunteita yhdessä aikuisten kanssa – ja että aikuiset eivät voi välttää omia tunteitaan matkalla lasten tunteisiin.

Tunnetaitoja opiskellaan jo päiväkodissa sekä painopiste on siirtynyt niihin myös kouluissa. Tunnetaitoja harjoittelemalla lapsi ja nuori oppii ymmärtämään, säätelemään sekä ilmaisemaan paremmin omia ja muiden tunteita. Tunteiden hallinta auttaa kehittämään vuorovaikutusta ja ne ovat tärkeä pohja hyville kaveritaidoille.

Kulttuurin harrastamisen ja kokemuksen on todettu vahvistavan tunnetaitoja. Teatteriesityksen jälkeen lapsen kanssa voi keskustella, millaisia tunteita tarina herätti. Tarinoiden avulla lasten on turvallista samaistua ja ymmärtää tunteita, sekä niihin liittyviä tilanteita.

Möttönen:”Tunteen pitää antaa tulla, ei sille kato mitäävvoi, siinä ei taisteluharjoitukset auta. Mut ei ketään saa lyärä ja unikaveria ei jätetä!”

Tunteet, tarinat ja ahaa-elämykset jatkukoon vielä vuosikymmeniä!

Pia Hakala
teatterisihteeri
p. 050 304 5052 ma – pe klo 9-15.30
pia.hakala@ahaateatteri.com

Ahaa Teatteri juhlii 50-vuotista taivaltaan esitysten myötä. Varsinaiset juhlat pidetään vasta, kun koronatilanne sen sallii.